Ono što je važno upamtiti jeste da je svako alkoholno piće u stvari – alkohol. Ne postoje nikakvi „bezbedniji“ oblici alkohola, bez obzira na to da li pijete pivo, vino ili žestoko piće. Ono što je bitno na kraju krajeva jeste koliko čistog alkohola pijete, a ne šta pijete.
Kada izađete u provod i želite da pratite koliko pijete, korisno je da obratite pažnju na to koju količinu čistog alkohola (etanola) ste uneli u organizam, a ne samo da brojite količinu pića ili "čašica" koje ste popili.
To je sadržaj alkohola u piću (eng. alcohol by volume). Iskazan je u procentima, tako da možemo lako porediti koliko koje piće sadrži alkohola. Što je procenat viši, to je veća koncentracija alkohola u tom piću. Pivo obično ima oko 5%, vino između 10-14%, a žestoka pića oko 40%.
Standardno piće nije ono što bi vam poslužili u baru ili koje biste možda popili kod kuće. Standardno piće predstavlja parametar pomoću kojeg možete da poredite količinu alkohola koju sadrže različite vrste pića. To je koristan način da pratite koliko ste popili. Najčešća količina alkohola koja se koristi u standardnom piću je 10 grama čistog alkohola, što smo i mi ovde koristili.
Telo ima jedinstven način da preradi ili razgradi alkohol koji ste popili, eliminacijom njegovih nus proizvoda. „Lavovski“ deo tog posla odradi jetra i moćni enzimi koje organizam poseduje.
Kad alkohol stigne do stomaka, on stimuliše pojačano lučenje kiseline, kao i enzim alkoholdehidrogenazu ili ADH. U želucu se razgrađuje samo deo alkohola koji ste popili, dok najveći deo prolazi u tanko crevo i odatle u krvotok, koji ga zatim šalje u jetru. Jetra je onda odgovorna za uklanjanje do 90% nus produkata nastalih konzumiranjem alkohola. Ostatak se izlučuje iz tela kroz dah, urin ili znoj – i upravo zato je često moguće osetiti kada je neko prethodne noći pio.
Jetri je potrebno oko sat vremena da preradi i eliminiše 10g alkohola. Ništa ne može ubrzati ovaj proces. Ako pijete više od 10 grama alkohola na sat, on prosto ostaje u krvotoku čekajući svoj red za ulazak u jetru gde se prerađuje i potom eliminiše.
Ne, to kako ćete se osećati nakon što ste popili piće zavisi od mnogih faktora. Prvo, naravno, zavisi od toga koliko ste zapravo popili. Dakle, važno je znati koliko je „pića” u vašem piću. Ostali faktori će takođe biti od značaja, kao na primer, kako se generalno osećate (u smislu vašeg raspoloženja ili zdravstvenog stanja) ili da li ste jeli. Još jedna ključna razlika jeste zapravo ona između muškaraca i žena. Budući da su žene u načelu sitnije konstitucije, imaju manji procenat telesne tečnosti u organizmu od muškaraca (zbog prosečno većeg procenta masnog tkiva). Stoga je u njihovom telu manje tečnosti u kojoj alkohol može da se razredi, što znači da su nivoi njegove koncentracije viši, dovodeći do toga da je veća verovatnoća da žene brže osete dejstvo alkohola.
Alkohol je supstanca koja menja raspoloženje. Utiče na nerve koji prenose poruke kroz telo tako što ih usporava, i što više pijete efekat je jači. Alkohol utiče na delove mozga koji su odgovorni za samokontrolu, zbog čega ljudi često postanu živahniji nakon što su popili piće. Kako pijete, tako alkohol prelazi u Vaš krvotok.
Etanol je opojan deo alkohola, a njegovi molekuli su tako sićušni da mogu zapravo ulaziti u prostor između moždanih ćelija. Tu mogu ometati neurotransmitere koji omogućavaju sve moždane aktivnosti. Ukoliko pijete brzo, alkohol će početi da plavi mozak.
Na sreću, kako prodire u mozak i centralni nervni sistem, alkohol može uputiti upozoravajuće signale, pa ako uočite ove znake kod sebe ili prijatelja, smanjite konzumaciju alkohola ili potpuno prestanite da pijete. Poslednje što biste želeli jeste da izgubite kontrolu, povraćate ili završite u bolnici. Teži slučajevi velikog opijanja mogu se završiti trovanjem alkoholom, komom ili smrću.
Vaše reakcije takođe se usporavaju i, što više pijete, koordinacija vam može postati sve slabija i sve ste nesigurniji na nogama. Govor vam može postati nerazgovetan i možete početi da vidite duple slike. Ukoliko ste mnogo pili, možete veoma burno emotivno reagovati – na primer, možete postati agresivni ili plačljivi. Pošto je vaše rasuđivanje narušeno, možete učiniti nešto što inače ne biste – od plesa na stolu do odlaska kući sa neznancem, što se može činiti dobrom idejom u trenutku ali može biti veoma opasno.
Potražite ove znake i kod vaših prijatelja.
Savet da izbegnete osećaj mučnine ili povraćanje jeste da jedete pre nego što počnete da pijete – makar činiju žitarica ili par komada dvopeka. Nastojte da izbegnete ispijanje „na eks” jer tako teže pratite šta pijete – držite ritam – popijte bezalkoholno piće između svaka dva alkoholna, što će pomoći da usporite pijenje, a vašem telu dati mogućnost da razgradi alkohol koji ste popili.
Konzumiranje alkohola do pijanstva povećava rizik da završite u hitnoj pomoći, da se potučete, da ne stignete kući bezbedno, da budete opljačkani ili seksualno ugroženi. Dakle ako ste vi ili vaš prijatelj pod dejstvom alkohola, pazite jedno na drugo. Pre nego što izađete, uvek planirajte kako ćete se vratiti kući i čuvajte dovoljno novca za hitan slučaj.
I mada se ljudi koji su razvili visok prag tolerancije na alkohol ne osećaju pijanima, i dalje rizikuju da oštete zdravlje.
Opijanje je često korišćen termin, ali bez jasnog značenja. U medicinskoj terminologiji, kao i u običnom govoru, njegovo značenje se razlikuje od konzumiranja alkohola do pijanstva sve do pijenja pet ili više pića za kratko vreme ili u samo jednoj prilici. Isto tako, veličina pića se razlikuje od zemlje do zemlje.
U smislu zloupotrebe alkohola korisno je opisati štetne posledice konzumacije u situacijama kao što su „konzumiranje alkohola do pijanstva” ili „izlazak sa ciljem da se napije”. Svetska zdravstvena organizacija je definisala opijanje kao ispijanje šest ili više standardnih pića u jednoj prilici.
Koju god definiciju da koristimo, pijenje do opijanja i učestalo izlaganje mozga efektima velikih doza alkohola, moglo bi da ošteti moždane ćelije čak i više od kontinuirane konzumacije.
Alkohol manje utiče na ljude koji ga redovno piju, pošto se njihov organizam navikao. Da bi postigli isti efekat opijenosti alkoholom, oni moraju da piju više. Ovo se naziva – razvijanje tolerancije na alkohol.
Koncentracija alkohola u krvi (KAK) jeste količina alkohola u krvotoku. Dok osoba pije, alkohol se apsorbuje u krvotok kroz trbušni zid i creva. Krvotok odvodi alkohol u mozak, a zatim se transportuje u jetru koja razlaže alkohol, ali u proseku može da razloži samo jednu jedinicu na sat. Što se više alkohola konzumira, njegova koncentracija u krvi raste. Međutim, tačno vreme koje je organizmu potrebno da apsorbuje alkohol varira od osobe do osobe.
Policija alko-testiranjem utvrđuje koliko ste popili, tj. kolika je koncentracija alkohola u vašoj krvi. Koncentracija od 0,03 znači da osoba ima 0,03g alkohola na svakih 100ml (0,1L) krvi.
Proverite deo zakona o saobraćaju koji je u vezi sa konzumacijom alkohola ukoliko putujete u inostranstvo, zbog toga što dozvoljena koncentracija alkohola u krvi varira od zemlje do zemlje. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dozvoljavaju koncentraciju od najviše 0,08g, dok većina evropskih zemalja ima limit 0,05g (u Švedskoj je 0,02g).