Činjenice o alkoholu

Sve što treba da znate o tome šta je alkohol, kako se pravi i koji su to najčešći mitovi o alkoholu.

Prikaži više

Alkohol i vi

Upoznajte se sa tim šta se dešava sa vašim telom kada pijete alkohol i kako da odgovorno uživate u alkoholu.

Prikaži više

Kako razgovarati sa decom o alkoholu

Alkohol je za odrasle. Saznajte kako da razgovarate sa decom o alkoholu - budite svesni rizika, upoznajte se sa razlozima zbog kojih maloletnici konzumiraju alkohol i pročitajte neke savete o tome šta da, kao roditelj, uradite kada je u pitanju konzumiranje alkohola.

Prikaži više

Svako alkoholno piće je alkohol – budite svesni koliko ste popili
Važna je količina čistog alkohola koju sadrži neko standardno alkoholno piće, a ne količina tečnosti koju pijete, pošto je najvažnije pratiti unos čistog alkohola.
Tip alkohola u piću jeste hemikalija koju zovemo etanol ili etil-alkohol. Da biste dobili etanol, potrebno je da žitarice, voće ili povrće podvrgnete procesu fermentacije (tokom kojeg kvasac ili bakterije reaguju sa šećerima u hrani, a dobijeni proizvodi jesu etanol i ugljen-dioksid).

Vino se pravi fermentacijom voća, uglavnom grožđa. Fermentisane žitarice poput ječma i raži čine osnovu piva i većine žestokih alkoholnih pića. Žestoka pića takođe prolaze kroz proces koji se zove destilacija – tokom kojeg deo vode biva uklonjen, što pojačava koncentraciju alkohola i ukusa.

Na kraju, sav alkohol u vašem piću, bilo da je pivo, vino ili žestoko piće, jeste etanol ili etil-alkohol. Na ukus i kvalitet konkretnog pića utiču drugi sastojci i specifičnosti procesa proizvodnje.

Konačno, najvažnije je koju količinu čistog alkohola konzumirate, a ne šta pijete. Ne zaboravite da se pri alko-testiranju svako alkoholno piće podjednako meri Prikaži više...