Činjenice o alkoholu

Šta je alkohol?

Alkohol biva često korišćen kao sinonim za pića koja u sebi sadrže etanol ili etil-alkohol, a to su sva piva, vina i žestoka pića. Nastaje u procesu fermentacije, njegova molekularna formula je CH3CH2OH, a to znači da ga čine ugljenik, vodonik i kiseonik (koji postaju tzv. OH grupa).

Kako se pravi alkohol?

Da bi se napravio etanol potrebno je izložiti žitarice, voće ili povrće procesu koji se zove fermentacija, tačnije alkoholna fermentacija ili alkoholno vrenje. To je biohemijski proces u kojem se ugljeni hidrati, u užem smislu glukoza tj. šećer, pretvaraju u etanol i ugljen-dioksid. Vino se pravi fermentacijom voća, uglavnom grožđa, dok fermentisane žitarice, kao što su ječam i raž, čine osnovu piva i većine žestokih pića.

Žestoka pića bivaju takođe podvrgnuta procesu koji se zove destilacija. Ovim procesom se uklanja deo vode, čime se postiže veća koncentracija alkohola i jača aroma.

Svaki alkohol je isti

Svako alkoholno piće, bilo da je ono pivo, vino ili žestoko piće, uvek sadrži etanol tj. etil-alkohol. Ono što utiče na ukus i kvalitet svakog pića jesu njegovi ostali sastojci.

Važno je zapamtiti da je alkohol uvek alkohol. Ne postoje „bezbedniji“ oblici alkohola, jer, na kraju krajeva, bitno je koliko čistog alkohola pijete, a ne koje piće pijete.